Σκιώδη Παραλειπόμενα

RSS Feed URL: http://skiodi-paralipomena.tumblr.com/rss
Category: Thoughts & comments | Total Views: 1116

Latest entries from this feed

Το ταξίδι

Posted on 14 June 2017 | 10:10 am by

Πριν από μερικό καιρό διάβαζα κάποιον που έγραφε, στο Διαδίκτυο, ότι εκείνο που, σήμερα, έχει σημασία στη λογοτεχνία (και, ίσως, που διαχρονικά έχει σημασία) είναι η ιδέα, όχι η εκτέλεση. Κι αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, και άρα δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να δώσουν. Είναι πολλά λόγια χωρίς νόημα. Το νόημα είναι η κεντρική ιδέα.

Αν το σκεφτείς, αυτό είναι κάτι που μάλλον πίστευε κι ο Μπόρχες. Όλα του τα λογοτεχνικά κείμενα βασίζονται σε μια κεντρική ιδέα. Η εκτέλεση είναι αρκετά λιτή σε αριθμό λέξεων (αν και οι προτάσεις είναι, συνήθως, αρκετά περίτεχνα γραμμένες).

Η νοοτροπία τού να βασίζεσαι στην κεντρική ιδέα και μόνο, γράφοντάς τη με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια, με βρίσκει σύμφωνο στη θεωρία αλλά αντίθετο στην πράξη.

Τι εννοώ; Όντως η κεντρική ιδέα είναι ο πυρήνας ενός λογοτεχνήματος, και όντως τα κείμενα του Μπόρχες είναι καταπληκτικά και πραγματικά οι σκέψεις και οι ιδέες του σε στέλνουν αλλού.

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία. Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μένεις στην ιδέα, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα, ξεχνάνε κάτι πολύ σημαντικό:

Το ταξίδι είναι που μετράει, σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Το ταξίδι. Και για τον συγγραφέα και για τον αναγνώστη.

Μπορώ να γράψω: Κάποτε ήταν ένας εξερευνητής ο οποίος, διασχίζοντας μια ζούγκλα, συνάντησε έναν ποταμό. Έκανε να περάσει τον ποταμό κι ένας κροκόδειλος πετάχτηκε και προσπάθησε να τον φάει. Αλλά ο εξερευνητής τον σκότωσε και μέσα του βρήκε έναν πολύτιμο λίθο. Μ’αυτόν αγόρασε πολλά οικήματα και πολλές εταιρείες στη μεγάλη πόλη της Νουρ-Φιν, και από τότε ασχολείται μόνο με το Χρηματιστήριο της Κοινοπολιτείας των Δύο Ωκεανών συναντώντας άλλους κροκόδειλους.

Και έχεις μια ολοκληρωμένη ιστορία μέσα σε – κάτσε να υπολογίσω – 66 λέξεις!

Καλά όλα αυτά, αλλά λείπει το ταξίδι.Related products